Implanturile cu silicon sunt dispozitive medicale de inalta calitate menite sa asigure o crestere de volum a sanilor si o forma frumoasa a acestora.
Implantele mamare contin doua parti – un invelis, intotdeauna din silicon si continutul implantului, care poate fi gel siliconic sau ser fiziologic.
Astazi pentru marirea sanilor se folosesc implante de ultima generatie, care contin silicon coeziv, un gel cu o consistenta foarte placuta si care nu “scapa” niciodata din invelisul sau. Implantele texturate sunt cele care au un invelis cu aspect rugos, ce sunt mai bine fixate de organism si cu risc redus de a forma o capsula retractila.
Implantele mamare pot avea doua forme – rotund sau anatomic.
Implantele rotunde au o baza circulara si un profil in forma de segment de sfera, mai mult sau mai putin inalte in functie de volumul dorit. Sunt silicoanele cele mai folosite si mai usor de pus.
Implantele anatomice au o baza usor ovalara si un profil „in picatura” pentru a imita cat mai bine forma sanului natural. Ele se adapteaza mai bine dimensiunilor pieptului pacientei – mai inalt sau mai lat – si dau o forma mult mai frumoasa sanului dupa marire. Operatia in acest caz este insa mai dificila iar postoperator exista riscul ca implantul sa se roteasca (circa 2-5%), motiv pentru care unii chirurgi esteticieni prefera sa nu se complice.
Dimensiunea implantelor este stabilita de masuratorile toracelui fiecarei paciente. Mai intai se determina lungimea si latimea bazei sanului natural, dupa care se alege inaltimea – volumul – silicoanelor in functie de dorinta pacientei.
Implantele se introduc prin santul submamar, prin marginea areolei sau prin axila. In toate cazurile lungimea inciziei este de circa 5-6 cm iar cicatrizarea perfecta este regula. Abordarea cea mai des folosita este cea submamara datorita sigurantei pe care o ofera.
Plasarea silicoanelor se poate face imediat inapoia glandei mamare existente, fie sub muschiul mare pectoral. Plasarea retroglandulara este una naturala, mai usor tolerata imediat postoperator, dar care are inconvenientul de a risca, lasa vizibila marginea de sus a implantului, in special la persoanele slabe. Plasarea retromusculara are avantajul de a ascunde complet implantele, dar miscarile laterale ale bratelor sunt un pic dureroase in prima saptamana.
Indiferent de tipul de impant si operatie, dupa marirea sanilor este obligatorie purtarea in permanenta a sutienului timp de 2 luni pana cand silicoanele sunt definitiv fixate de organism la locul lor.