Operatiile de rinoplastie pot cosmetiza toate tipurile de malformatii ale piramidei nazale: bosa dorsala prea mare, varf cazut sau prea voluminos, devieri intr-o parte sau un nas prea lat.
Pentru o operatie la nas se poate alege o tehnica numita rinplastie inchisa, fara incizii la exterior, sau una deschisa, cu o mica incizia sub varful nasului. Pentru rinoplastie se prefera intotdeauna calea inchisa. Incizii exterioare pot fi insa necesare daca se doreste reducerea narilor sau ingustarea aripilor nasului.
Un doctor bun trebuie sa poata crea forma nasului pe care si-o doreste pacientul – drept sau usor curb, si mult sau mai putin carn. Pentru aceasta este necesara efectuarea de osteotomii ale oaselor nazale, ce vor permite si ingustarea nasului.
Deviatia de sept poate determina deplasarea laterala a intregului nas. Corectarea deviatiei de sept se face intotdeauna in cadrul rinoplastiei. Operatia de septoplastie asigura indreptarea nasului dar si ameliorarea respiratiei.
Ingustarea varfului nasului este o etapa delicata ce presupune reducerea dimensiunii cartilagiilor ce alcatuiesc scheletul lobulului nazal. Pentru a-i da o forma frumoasa, uneori este nevoie si de grefe de cartilaj care sunt prelevate tot din interiorul nasului.
Dupa o rinoplastie simpla, in nas se introduc mese care raman 24 ore. Daca insa s-a efectuat si o operatie de sept, mesele vor fi mentinute cel putin doua zile.
Dupa o operatie la nas, organismul reactioneaza prin edem, astfel incat in primele zile nasul va fi mai umflat si in plus mici vanatai vor apare spre pleoape. Disparitia edemului si a hematoamelor dureaza 7-10 zile.
Operatia de rinoplastie reduce si remodeleaza elementele de suport ale nasului – oase si cartilagii – dar nu se atinge de piele. Ca urmare a reducerii dimensiunii scheletului pielea se va retracta progresiv pentru a se adapta suportului mai mic. De aceea, rezultatul final al unei rinoplastii se apreciaza la minimum 6 luni postoperator.